Sushi is hip, hartstikke, maar...
Sushi
is een goede bron van gezonde omega-3-vetzuren, eiwitten en allerlei
andere gezonde voedingsstoffen. Het nadeel is echter dat je grote
hoeveelheden sushi moet wegtikken om aan de dagelijkse portie
'toegestane' calorieën te komen. Een kleine portie sushi bevat ongeveer
450 calorieën; te weinig om je een voldaan gevoel te geven. Je weet hoe
dat gaat bij een sushitent waar je zoveel kunt eten als je op kunt. Dat
resulteert al gauw dat je als volwassen persoon de tent weer verlaat met
maar liefst zo'n 2.500 calorieën meer en dat in één maaltijd. Plots is
die supergezonde sushi een gezondheidskiller.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het natriumgehalte. Een eetlepel sojasaus bevat al ongeveer 950 milligram natrium, wat gelijkstaat aan de helft van je dagelijkse portie toegestane zout. Wie vult er nou 'slechts' een keer zijn sojabakje? Er gaan toch echt wel meerdere eetlepels doorheen. Daar waar Japanners het goedje heel zuinig gebruiken, dompelen de meesten de sushi onder in de saus zodat het meer lijkt dat je je sojasaus eet met wat sushiresten dan dat je sushi eet met een essentie van sojasaus.
Rijst. Witte rijst nog wel. Boordevol suikers en koolhydraten waardoor je insulineproductie omhoog gaat en je juist nog meer honger krijgt en dus nog meer wil eten. Dat is vaak het gevaar van een onbeperkt sushiaanbod; je gaat altijd verder dan je had gewild, soms tot buikpijn aan toe. Nee, vaak tot buikpijn aan toe.
Ja, en nu? Stoppen met sushi? Nee, natuurlijk niet! Omdat sushi gewoon hartstikke lekker is. Wat van belang is, is het voorkomen van ‘overeten’. Begin dus met een soepje of met edamame. Veel gezonder door de geringe calorieën en het vult de maag vooraf een beetje vanwege de eiwitten en vezels. Zeewiersalade is ook een goede optie of enkel sashimi (rauwe vis). De andere grote boosdoeners zijn de tempura en de 'Japanse' mayo. Ik weet, wat kraakt, smaakt goed: gefrituurde hapjes, garnalen of sushi met een mayo-dressing. Hoe lekker en aantrekkelijk het ook moge zijn, je kunt ze het beste toch even overslaan, voor je eigen bestwil. Helaas gaan de voordelen van wat je eet verloren, wanneer het bedekt is in een laagje krokante vet. De regel voor sushi is: hoe simpeler des te beter (lees: gezonder).
Alles dat met sushi wordt geserveerd dient een doel an sich. Bij sushi wordt sojasaus, wasabi (mierikswortel) en gember geserveerd. Sushi bevat vaak zelf geen zout, de sojasaus zorgt voor het zoutgehalte. Eet je sushi met wasabi, want die bevat veel antioxidanten. Wasabi is scherp van smaak en heb je dan toch te veel van het goede ingenomen en brand je tong als een gek? Allereerst, wees kalm en stop met ademen door je mond, maar adem door je neus. Binnen enkele seconden verdwijnt de smaak en het scherpe/branderige van de wasabi. Net magie. De zurige gemberplakjes die samen met de sushi worden geserveerd hebben ook een doel, die dien je na iedere sushi te eten om de smaak in de mond te neutraliseren. Op die manier proef je elk stukje sushi volop.
Verder, dát je het recht hebt op een x-aantal rondes, betekent niet dat je je vanaf het moment dat je de sushizaak binnenstapt, je er stilzwijgend aan verplicht om aan alle rondes te voldoen. Als er staat dat je 5 gerechten mag bestellen per keer, mag je dus ook minder bestellen. Het kan echt, ik adviseer het van harte, je verlengt hiermee de duur van je genot, dus je blijheid, dus je geluk. Neem af en toe een pauze, sla af en toe een ronde over om tot rust te komen. En, als je achteraf beseft dat je genoeg op hebt en je volgende ronde al in behandeling is, zit je daar met je extra gerechtjes. Krijg je ze niet op, dan brengen de meeste zaakjes als 'straf' een extra bedrag in rekening, per gerecht. Sushi is over het algemeen al niet goedkoop… het is aan jou. Niet goed voor je gezondheid én je portemonnee dus.
Al met al, sushi is absoluut gezond. Je kunt het wel gemakkelijk omtoveren tot iets ongezonds. Maar met de kennis van nu, kunnen we op een verantwoorde wijze sushi naar binnen werken. Oh ja, drankje bij de sushi? Ik zeg: groene thee! Gezond, lekker, rustig voor de maag en tegenwoordig óók hartstikke hip.
Itadakimasu!
Betül Çatal is advocaat in spe, beginnend journalist en pleegzorg ambassadeur. Ze heeft een vergaande passie voor de kleur roze. Volg haar op Twitter: @betul_catal
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het natriumgehalte. Een eetlepel sojasaus bevat al ongeveer 950 milligram natrium, wat gelijkstaat aan de helft van je dagelijkse portie toegestane zout. Wie vult er nou 'slechts' een keer zijn sojabakje? Er gaan toch echt wel meerdere eetlepels doorheen. Daar waar Japanners het goedje heel zuinig gebruiken, dompelen de meesten de sushi onder in de saus zodat het meer lijkt dat je je sojasaus eet met wat sushiresten dan dat je sushi eet met een essentie van sojasaus.
Rijst. Witte rijst nog wel. Boordevol suikers en koolhydraten waardoor je insulineproductie omhoog gaat en je juist nog meer honger krijgt en dus nog meer wil eten. Dat is vaak het gevaar van een onbeperkt sushiaanbod; je gaat altijd verder dan je had gewild, soms tot buikpijn aan toe. Nee, vaak tot buikpijn aan toe.
Ja, en nu? Stoppen met sushi? Nee, natuurlijk niet! Omdat sushi gewoon hartstikke lekker is. Wat van belang is, is het voorkomen van ‘overeten’. Begin dus met een soepje of met edamame. Veel gezonder door de geringe calorieën en het vult de maag vooraf een beetje vanwege de eiwitten en vezels. Zeewiersalade is ook een goede optie of enkel sashimi (rauwe vis). De andere grote boosdoeners zijn de tempura en de 'Japanse' mayo. Ik weet, wat kraakt, smaakt goed: gefrituurde hapjes, garnalen of sushi met een mayo-dressing. Hoe lekker en aantrekkelijk het ook moge zijn, je kunt ze het beste toch even overslaan, voor je eigen bestwil. Helaas gaan de voordelen van wat je eet verloren, wanneer het bedekt is in een laagje krokante vet. De regel voor sushi is: hoe simpeler des te beter (lees: gezonder).
Alles dat met sushi wordt geserveerd dient een doel an sich. Bij sushi wordt sojasaus, wasabi (mierikswortel) en gember geserveerd. Sushi bevat vaak zelf geen zout, de sojasaus zorgt voor het zoutgehalte. Eet je sushi met wasabi, want die bevat veel antioxidanten. Wasabi is scherp van smaak en heb je dan toch te veel van het goede ingenomen en brand je tong als een gek? Allereerst, wees kalm en stop met ademen door je mond, maar adem door je neus. Binnen enkele seconden verdwijnt de smaak en het scherpe/branderige van de wasabi. Net magie. De zurige gemberplakjes die samen met de sushi worden geserveerd hebben ook een doel, die dien je na iedere sushi te eten om de smaak in de mond te neutraliseren. Op die manier proef je elk stukje sushi volop.
Verder, dát je het recht hebt op een x-aantal rondes, betekent niet dat je je vanaf het moment dat je de sushizaak binnenstapt, je er stilzwijgend aan verplicht om aan alle rondes te voldoen. Als er staat dat je 5 gerechten mag bestellen per keer, mag je dus ook minder bestellen. Het kan echt, ik adviseer het van harte, je verlengt hiermee de duur van je genot, dus je blijheid, dus je geluk. Neem af en toe een pauze, sla af en toe een ronde over om tot rust te komen. En, als je achteraf beseft dat je genoeg op hebt en je volgende ronde al in behandeling is, zit je daar met je extra gerechtjes. Krijg je ze niet op, dan brengen de meeste zaakjes als 'straf' een extra bedrag in rekening, per gerecht. Sushi is over het algemeen al niet goedkoop… het is aan jou. Niet goed voor je gezondheid én je portemonnee dus.
Al met al, sushi is absoluut gezond. Je kunt het wel gemakkelijk omtoveren tot iets ongezonds. Maar met de kennis van nu, kunnen we op een verantwoorde wijze sushi naar binnen werken. Oh ja, drankje bij de sushi? Ik zeg: groene thee! Gezond, lekker, rustig voor de maag en tegenwoordig óók hartstikke hip.
Itadakimasu!
Betül Çatal is advocaat in spe, beginnend journalist en pleegzorg ambassadeur. Ze heeft een vergaande passie voor de kleur roze. Volg haar op Twitter: @betul_catal
Reacties
Een reactie posten