Advocaat bij politieverhoor

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat aangehouden verdachten vanaf 1 maart 2016 recht hebben op een advocaat tijdens een politieverhoor. De verdachte dient voor het verhoor gewezen te worden op dit recht en indien er niet duidelijk afstand wordt genomen moet er bij ieder verhoor een advocaat aanwezig zijn.

Je wordt verhoord. Wat nu? Een aantal tips & aandachtspunten, want het zal je maar overkomen en het moge duidelijk zijn: voorbereiding is het halve werk. Vooralsnog mag de advocaat nog niet bij alle politieverhoren aanwezig zijn. Die moet daarvoor toestemming krijgen van de officier van justitie, die doorgaans wordt gegeven. Laat je in ieder geval niet wijsmaken dat het niet geoorloofd is een advocaat te spreken alvorens een verklaring al dan niet wordt afgelegd. Het is goed om te weten dat een bezoek van een advocaat als je aangehouden bent, kosteloos is.

Een advocaat bij het politieverhoor zorgt ervoor dat de politie niet ongeoorloofd druk op de verdachte uitoefent en ziet erop toe dat hetgeen dat op papier komt te staan overeenkomt met wat jij verklaart. Vaak zijn verbalisanten in verband met de bewezenverklaring geneigd om al dan niet bewust juridische termen toe te voegen. Dat maakt het voor de verdachte moeilijk om het proces-verbaal op inhoud te beoordelen. Indien een advocaat van begin af aan bij het verhoor aanwezig is, kan aan de hand van de vraagstellingen door de politie achterhaald worden over welk bewijsmateriaal zij beschikken en kan de verdedigingsstrategie daarop worden afgestemd. 

Als vuistregel kan gelden dat je in ieder geval geen verklaring aflegt tot het bij jou of jouw advocaat duidelijk is wat er is jouw dossier is vastgelegd. Verstrek je persoonsgegevens en beroep je vervolgens op je zwijgrecht. Verklaren kan altijd nog, maar onthoud: een eenmaal afgelegde verklaring kun je niet meer terugdraaien en dit kan soms fatale gevolgen hebben voor het verdere verloop van de strafzaak.

Lieg niet. Dat kan tegen je worden gebruikt om je af te schilderen als onbetrouwbaar en leugenachtig. Kies je er voor een verklaring af te leggen, geef dan duidelijk antwoord. Laat schattingen en aannames weg en als je je iets niet herinnert, geef dat dan aan. Voorkom dat je een verklaring aflegt die voor meerdere uitleg vatbaar is. Onderteken het proces-verbaal enkel en alleen als je het volledig eens bent met de inhoud. Vaak vraagt de politie toestemming voor een bepaald onderzoek. Ga daar niet op in. De politie is op zoek naar belastend materiaal en heeft vanuit de functie al een hoop bevoegdheden die gebruikt mogen worden als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De toestemming van jouw kant, kan deze voorwaarden terzijde schuiven. Als verdachte hoef je niet mee te werken aan je eigen veroordeling. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Criminaliteit onder vrouwen is te lang gebagatelliseerd

Zwarte Piet, wie kent hem niet?

Parijs in 1 dag