Parijs in 1 dag




Parijs op z'n Frans, Parijs zoals een ieder het kent, uit sprookjes & verhalen...
Parijs de stad der Liefde, de fashionstad, de stad met allure, glorie en grootheid.

Op zaterdag 9 november organiseerde Sv Anatolia een dagtrip naar Parijs. Goedkoop, gezellige crew studenten, heen -en terugreis geregeld, ontbijt met croissants en jus in de ochtend & het feit dat ik er nooit eerder was geweest...Conclusie: ik mocht deze kans  niet zomaar voorbij laten gaan, moest wel mee.

Ik had me voor deze dagtrip aangemeld samen met een vriendin en mijn zusje. We hadden ons voorgenomen om al dagen te voren vroeg naar bed te gaan, zodat we op de dag naar Parijs zeker konden opstaan en de hele dag konden doorhalen. Natuurlijk is daar niets van gekomen, sterker nog, op de vrijdag hebben we vrijwel niet geslapen en moesten we rond 4.30 uur al uit bed. Klaarmaken, nachtbus pakken en op tijd bij de bus arriveren. Over de nachtbus gesproken, serieus?! €9 euro in totaal betaald voor 2 kaartjes richting CS, enkele reis van ong. 10 min lang. Belachelijk.

Prima op tijd aangekomen bij de bus, slurpend aan de AH koffie even gewacht op de rest en niet lang daarna konden we iets na 6 uur vertrekken. De busreis verliep prima, we kregen rond 11 uur koffiebroodjes e.d. geserveerd, na een aantal uren rijden hielden we een pauze, zodat ook onze buschauffeur kon uitrusten.
Gedurende de busreis had het niet geregend en was het helder weer. Maar toen we de grens van Frankrijk bereikten, begon het al te spetteren en in Parijs regende het pijpenstelen. Ondanks de weervoorspelling hadden wij de hoop dat het toch niet zou regenen, helaas, het regende vrijwel de hele dag, met wat drogere periodes.

 PARIJS! Er was geen dagplanning, omdat we met ong. 180 studenten Parijs waren komen verkennen. Het eerste wat ik met mijn meidenclub deed, was dan ook het aanschaffen van een stevige paraplu en een plattegrond van de stad. Dit was echt de beste beslissing ooit, anders hadden we nooit zoveel kunnen doen.
We hebben gedurende de hele dag gelopen en slechts 3 keer op het einde van de dag een metrokaartje aangeschaft. Een dagkaart is geen pre, ik kan zelfs aanraden om lekker te gaan lopen (ook als het regent)!





Op deze kaart kun je zien waar we allemaal zijn geweest of zijn langsgelopen. We zijn niet bij gebouwen/musea binnen geweest. Het aanzicht was voldoende. Als je echt van kunst & architectuur houdt, misschien een kijkje waard.



Sacré-Coeur
Tips:
Ga lekker lopen, op deze manier kun je Parijs goed verkennen. Misschien kun je niet alle plekken langs en ben je op het einde van de dag helemaal kapot, het is het waard.

Spreek mensen aan! Ik betrap mezelf ook wel eens op vooroordelen. 'Franse mensen zijn arrogant'. De mensen die wij zijn tegengekomen, absoluut niet. Ik had gedacht dat men ook zou weigeren om Engels te spreken. Vooroordelen, weer. De mensen die we aanspraken, konden gewoon fatsoenlijk Engels, waren erg geïnteresseerd, gaven ons tips en lieten ons weten hoe we het snelst bij bezienswaardigheden konden komen.

Je MOET de Montemartre op, waar ook de Sacré-Coeur staat. Wij gingen de heuvel op, op het einde van de dag. Prachtig uitzicht over Parijs, erg mooi om alle lichtjes te zien. Onderweg kom je nog een heleboel leuke souvenirs- bonbons- en macaronswinkels tegen.


Je hebt macarons in verschillende kleuren en smaken. Ze zien er erg leuk uit, maar ik proef overal weer die amandelspijs doorheen en dat is nou echt iets wat ik absoluut niet lust.
 Je mag Parijs niet verlaten, als je niet hebt rondgelopen op de bredere straten van 
Champs-Élysées. Je hebt er zoveel winkels en galerijen met weer nog meer winkels. Houd je van shoppen, eten, rondkijken? Dan is dit the place to be, je kunt er gemakkelijk een hele dag aan besteden, je raakt niet uitgekeken. Als ik deze dure winkelstraat vergelijk met de winkelstraat van Amsterdam...nee, geen vergelijking mogelijk. Amsterdam is dan net een boerendorp.

De Eiffeltoren is mooi om te zien in dag- en avondlicht. Maar in de avond wordt het om de zoveel uren (om het uur volgens mij) helemaal verlicht, net glittereffect. Dat is echt zo mooi om te zien. Zorg er voor dat je dan in de buurt bent. 

Pont des Arts, de brug met duizenden slotjes. Stelletjes, vrienden komen daar zeker langs om een slotje met een boodschap achter te laten. Dit hebben wij ook gedaan, het slotje kochten we voor €3,- bij de Montmartre in een souvenirwinkeltje. Op de brug hebben we onze voorletters erop genoteerd met permanente stift. Met het slotje op slot en sleutels in de hand hebben we een wensje gedaan. We kochten 1 slotje, zaten toevallig drie sleutels in, kwam goed uit. Nadat we de sleutels achterwaarts in de Seine hadden gegooid, begon de Eiffeltoren te schitteren! *-* Misschien was dat een teken? Zal het?!




 Onderweg naar de Pont des Arts liepen we langs museum L'oeuvre, super groot! In de avond was het er nogal stilletjes. Je hebt er wel goede belichting, zodat je het gebouw goed kunt bekijken.

Ik denk dat het voor de veiligheid beter is om nooit in je eentje de straten van Parijs te verkennen. Om sommige plekken 'hangen' er verkopers en daklozen, dit geeft niet bepaald een veilig gevoel. Zorg er dus voor dat je altijd met andere personen bent. 

Eten in een restaurant kan al snel een dure grap worden. Probeer ook in de zijstraatjes te kijken naar restaurants, meestal nog gezelliger. Ook wij moesten even goed zoeken en gingen een hoop menukaarten af, maar uiteindelijk vonden we een hele fijne restaurant waar het eten lekker, budgetproof en de bediening top was. Ik at verse pasta met groenten, garnalen en een roomsaus en betaalde daar ong. €16,- voor. Het kon zelfs goedkoper, gezien ze een uitgebreide menukaart hadden. Wij aten bij restaurant 'Fuxia'.
K


                 Al met al een hele geslaagde dag. Ik ben benieuwd naar de volgende dagtrip...
Dank aan de organisatoren van deze trip!



Reacties

  1. Wauw je hebt het zo goed en mooi verwoord en je hebt zulke leuke dingen gedaan ik moet nu zeker weer een dag naar Parijs!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was idd supergaaaf BEM! BETUL EBRU MELDA!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Criminaliteit onder vrouwen is te lang gebagatelliseerd

Spijt, Nederland & Keti-Koti