Ramadan; bewustwording en zelfdiscipline


We hebben het woord ‘ramadan’ vast voorbij horen komen de afgelopen dagen. Grote kans dat we het nog tot het einde van de maand zullen blijven tegenkomen.  
Waarom zou je je in Godsnaam gedurende een hele dag lang, van zonsopgang tot zonsondergang laten uithongeren, de lekkere chippies laten liggen, geen water, geen snoepje, gewoon niets eten of drinken? ‘Ramadan, ohja, dan mag je de hele dag niet eten enzo en je denkt dan aan arme mensen’, velen omschrijven dit gemakshalve zo. Ik ga ervan uit dat de omschrijving zo is door pure laksheid en dat het niet komt door gebrek aan kennis…I really hope so.
Eigenlijk ligt de focus tijdens de ramadan helemaal niet op het niet eten of niet mogen eten. Wat belangrijker is, is dat het vasten een vorm van zuivering is van je ziel. Klinkt heel magisch, maar het komt erop neer, dat je een goede dosis aan zelfdiscipline ontwikkeld. Stel je maar eens voor: je hebt al het eten binnen handbereik, je kunt het jezelf permitteren en nee, je mag er niet van eten. Kun je het niet? Natuurlijk wel, je pakt het en eet het op. Zo makkelijk gaat het.  


NEE kunnen zeggen tegen jezelf, tegen het stemmetje dat elke keer weer opkomt als iets tegenzit, als iets moeilijk(er) wordt. Het stemmetje dat beweert dat je iets niet kunt, negatief is, kiest voor een makkelijkere weg en jou geen moed aanpraat. Je begint haast te filosoferen tijdens de ramadanmaand, wat overigens iets goeds is. Ben je wel oprecht dankbaar voor hetgeen wat jij allemaal wél hebt en anderen elders op de wereld of in jouw nabije omgeving niet? Misschien ben je hartstikke dankbaar en uit je je dankbaarheid uitop verschillende manieren. En wat beteken je dan eigenlijk voor die anderen die geen gezellige diners kunnen houden aan het einde van de dag? Niets? Dan hebben we een probleem, toch? Je kunt toch niet beweren dat je de hele dag  hebt zitten vasten en aan arme mensen hebt gedacht, maar het laat bij het enkel ‘denken’. Wat maakt jou en jouw vasten dan eigenlijk zó bijzonder? Juist, probeer dan ook wat voor anderen te betekenen, als je oprecht aan anderen denkt. Of dit claimt te doen.

De Iftarmaaltijden (maaltijd na het vasten), de sfeer, het heerlijke eten zijn allemaal mooie bijkomstigheden. Het lukt anderen ook wel om de hele dag in bed te liggen of de hele dag bezig te zijn in de keuken ter voorbereiding van het avondeten. ‘Heb vandaag gevast, thank God, weer een dag voorbij’, zo werkt dit natuurlijk niet.  
Blijf kritisch, kijk naar jezelf. Heb jij hetgeen waar het om draait tijdens de ramadan nog goed in het vizier? Mis je de essentie van het vasten niet?

Ramadan, een maand van zelfdiscipline & bewustwording dus. 

Wat betekent de maand Ramadan voor jou? Doe jij nog iets speciaals om je medemens te helpen? 
Laat je reactie achter bij de comments!
 
Betül Çatal


Reacties

  1. Betull je hebt de betekenis van Ramadan zo mooi uitgelegd, kon haast niet beter.. Groetjes Ebru

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie & voor je complimentje Ebru!
      Ik zie je reacties ook graag tegemoet onder andere blogberichten. ^^

      Verwijderen
  2. Ik ben het helemaal eens met mevrouw Ebroe.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Criminaliteit onder vrouwen is te lang gebagatelliseerd

Spijt, Nederland & Keti-Koti

Parijs in 1 dag