Geluk

‘Ik wil gewoon dat ik gelukkig ben.’ Geluk. Iedereen wilt het en is er naar op zoek. Wat is dat eigenlijk, geluk? Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het? Heeft ‘geluk’ een bepaalde smaak of geur? Eeuwen zoekt men er naar. Er zijn verhalen, gedichten en zelfs levens aan toegewijd. Waarom? Volgens bepaalde bronnen kan geluk gedefinieerd worden als ‘het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden’. Is het dan zo dat wij nooit gelukkig zijn met ‘’huidige omstandigheden’, omstandigheden waarin we ons bevinden? Of zijn de huidige omstandigheden van ‘niet-gelukkig’ aard? Wanneer dan wel? Heeft geluk bijvoorbeeld een limiet? Wanneer weten we zeker dat we ‘het te pakken’ hebben?
Heeft geluk bijvoorbeeld een limiet? Wanneer weten we zeker dat we ‘het te pakken’ hebben?
Hoe dient het pad naar geluk bewandeld te worden? Gaat dat via wetenschap? Via religie? Geen van beiden? Het streven naar geluk…wat zijn onze maatstaven daarvoor? Bestaan er algemene regels die een ieder zou kunnen toepassen?Geluk is, mijns inziens, een beslissing. Je wordt niet gelukkig als ‘de omstandigheden’ veranderen. De omstandigheden veranderen doordat jij gelukkig bent. Hoeveel tijd ben je wel niet kwijt door het (af)wachten totdat de ‘juiste omstandigheden’ zijn gearriveerd en als het dan zover is, merk je dat je er niet gelukkig door wordt. Waarom? Omdat je eigenlijk achter de feiten aan loopt.
Geluk, creëer je van binnen door te besluiten gelukkig te zijn. Vanzelf zullen de omstandigheden van buitenaf zich kleuren door hetgeen je van binnen uitstraalt en voelt. Als we alle andere emoties kunnen oproepen, door eraan te denken, waarom zou dat bij geluk niet het geval zijn? Geluk is niet iets wat je overkomt, het is niet iets waar je op hoeft te wachten. Geluk zit hem niet in je droomauto, in je diploma, in je toekomstige carrière, in je te ontvangen salaris of in andere mensen waarvan je hoopt dat ze ooit zullen veranderen. Het domste is misschien nog wel de gedachte dat je ‘gelukkig zult zijn naarmate te tijd passeert’. Tijd zal passeren, daar geen twijfel aan. Daar is het dan ook mee gezegd.
Jij bent een stukje ‘geluk’ en het is aan jou nog meer geluk te doen ontstaan. Je hoeft er niets bijzonders voor te doen, je hebt er geen magie bij nodig. Het beste dat je voor je eigen ‘geluk’ kunt doen, is beslissen ‘gelukkig’ te zijn. Eenmaal de beslissing genomen, zul je merken dat je gelukkige mensen aantrekt, je in gelukkigere situaties belandt.
Durf jij het om gelukkig te zijn? Dan weet je wat je te doen staat.
Waarom ik vraag of je het durft? Omdat niet iedereen hier gelukkig mee zult zijn.



Reacties

Populaire posts van deze blog

'Criminaliteit onder vrouwen is te lang gebagatelliseerd

Spijt, Nederland & Keti-Koti

Parijs in 1 dag