Welkom Google Glass, vaarwel vriend!

Laatst kwam bij ons op de stichting een mediacoach langs om een gastles te doceren aan onze groep 8 leerlingen.
Zo'n les wil je natuurlijk niet missen, dus zat ik er ook bij.
Nadat alle soorten social media waren besproken, kwam de Google Glass ter sprake.

De Google Glass, je kent het wel. Een doodnormale bril met minder normale eigenschappen. De 'camerabril' is met je eigen stem stuurbaar en op het rechterglas kun je allerlei informatie verkrijgen met letterlijk een kijk om je heen. Erg handig, erg leuk, mooi concept.

Terwijl de mediacoach een filmpje over de Google Glass liet zien, dwaalde ik af.
Want, hoe zit het dan met alle video's, foto's en geluidsmateriaal die door de gebruikers van deze über technische bril worden gemaakt? Juist, die komen bij grote baas Google terecht.
Ok, nu komt de jurist in mij naar boven: hoe zit het dan met de privacy van de gebruikers van deze Glass? Alle kennis verzamelt zich op een centraal punt en met de privacy schendingen in het verleden op het oog en de kijk van Google vanuit een ander perspectief op de term 'privacy', weet ik niet of het iets goeds is om al onze gegevens toe te vertrouwen aan mr. Google. Ik vind de concentratie der kennis 372979 x niets.

En dan heeft de bril ook nog effecten op het sociale leven.
De mediacoach liet de term 'augmented reality' vallen, de eenwording van de echte en virtuele wereld. Het valt tegenwoordig niet te ontkennen dat digitale gadgets en de bijbehorende apps voor een enorme afleiding zorgen. Ja, tuurlijk is het ook handig, maar hoe vaak gebruik je die apps voor echte, belangrijke zaken?
Straks hoef je NIETS meer aan een ander te vragen, heb je geen hulp van anderen nodig en hoef je ook niets meer in persoon op te lossen... je hebt immers je Glass en die weet je van alles te vertellen en te helpen waar nodig. We worden echte einzelgängers heb ik het idee, in ieder geval enorm zelfstandig jegens anderen, maar te afhankelijk van een brilletje.

Ik weet niet of ik fan moet zijn van een gadget die letterlijk een scherm creëert tussen de Glassdrager en een ander. Ja maar, je hebt toch ook mensen, die een gewone bril dragen, zou je kunnen stellen. Ja inderdaad, maar dan zitten we dus weer op de discussie van nut en noodzaak. Mensen met een ander soort bril kunnen nog wel fatsoenlijk met medemensen communiceren.
Een Glassdrager kan dit natuurlijk ook, maar checkt wellicht ondertussen ook z'n mail, zijn likes op de facebookpagina, zijn tweets, updates van apps e.d. terwijl jij heel emotioneel je verhaal staat te vertellen. Want kom op, als je het rode rondje boven je apps ziet verschijnen, dan moet je toch echt even kijken. Wie kan dat nou weerstaan?

In bussen, in restaurants en uitjes met mensen, er valt altijd wel even een stilte op een bepaald moment, omdat iedereen druk bezig is met de telefoons. Moet je nagaan hoe dat straks is als je de hele dag met zo'n bril op je hoofd loopt. Waarschijnlijk komen de brillen ook nog eens in verschillende sterktes uit, voor de andere, echte brillendragers. Nu is het nog voor het grotere publiek iets te duur, maar straks is de nieuwigheid er een beetje van af en kunnen we massaal de nieuwe gadget gaan aanschaffen.

Vrienden behoud je door 'echt' met elkaar om te gaan, door voor elkaar klaar te staan, kortom door echte communicatie. De Google Glass is zo'n vervelende 'vriend' die zich letterlijk en figuurlijk tussen jou en je dierbaren weet te wringen, zo'n derde wiel gebeuren.

We leveren, mijns inziens, steeds meer een beetje kwaliteit in van onze omgang met anderen. Bij elkaar op bezoek gaan hebben we al geminimaliseerd. Die keren, dat we dan eindelijk bij elkaar komen, hebben we straks een Glass met interessante apps voor ons ogen. Des te vaker je het dragen zult, des te afhankelijker je ervan zult worden. Horlogedragers voelen zich immers ook naakt zonder horloge. Ik zie dit ook al gebeuren met de Glassdragers. Continu met 'anderen', maar in werkelijkheid met niemand in contact.

En, de bril is ook nog eens waterafstotend, yes! Je hoeft er dus niet eens van afscheid te nemen als je gaat douchen. -_-'

We denken wel steeds dat het effect wel zal meevallen, maar dat zeiden we ook toen de nieuwe telefoons uitkwamen. Ook, toen de tablets uitkwamen. En weer, ''ach het zal wel meevallen''.

Je kunt er gewoon niet om heen. Ook in het onderwijs wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van allerlei soorten digilessen. Tablets, social media en telefoons worden steeds vaker ingezet. Een mooie bijkomstigheid, tuurlijk.
Maar ik denk dat men tegelijkertijd ook moet werken aan een heuse bewustwording, therapie, in ieder geval iets. Want verslavend is het zeker. En elke verslaving is ernstig.

Kan een bril überhaupt wel een hype worden? Jazeker! De nerdbriltrend kwam ook zomaar de kop opsteken en is nu hartstikke cool.
Onderschat de kracht van een bril dus niet.

Wat vinden jullie ervan? Is de gadget met het oog op de privacy en de nadelen op het sociale vlak welkom?Wat verstaan jullie onder privacy eigenlijk? Laat je reactie achter bij de comments!





Reacties

  1. Lieve betul zoals jij het ook hebt verwoord: Continu met 'anderen', maar toch in werkelijkheid met niemand in contact zijn.. Dit zijn precies de woorden voor een toekomstig gebruik van een dergelijk gadget als de google-glass.. (geen aanhanger)!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je inbreng!
      Inderdaad, we zijn zo gefocust om alles digitaal bij te houden, terwijl dit ten koste gaat van 'echte' contacten.

      Verwijderen
    2. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het al zo jammer als je met een vriendengroep uiteten gaat en iedereen zit met zijn tel. aan tafel. Het is echt een onmisbaar iets geworden in ieder dagelijks leven, om de tijd te weten wordt er zelfs gebruik gemaakt van de telefoon. Sorry voor alle horloge aanbieders.??! Houd ik juist zo veel van horloges.. :(

      Verwijderen
    3. Het bestaat van de verschillende soorten gadgets is niet erg zolang het verantwoord wordt gebruikt.

      Maak je geen zorgen. Horloges blijven leuke accessoires

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Criminaliteit onder vrouwen is te lang gebagatelliseerd

Spijt, Nederland & Keti-Koti

Parijs in 1 dag