Overgewicht leidt bij kinderen tot pestgedrag

Kinderen met overgewicht hebben vaker te maken met pesten en er is vaker sprake van een indicatie voor psychosociale problemen, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot depressie en een laag zelfbeeld. Vooral nieuwe Nederlanders hebben last van overgewicht.

Foto: © Reuters

Dikke kinderen die gepest worden, zijn ook vaker pester. Dat concluderen onderzoekers van Erasmus MC en de GGD op basis van een grootschalig onderzoek onder vijf- en zesjarige kinderen en leraren naar het pestgedrag op scholen in Rotterdam en omstreken. Pauline Jansen, een van de onderzoekers, noemt de resultaten van het onderzoek opvallend: ''Dat kinderen met overgewicht meer gepest worden dan andere kinderen was al bekend, maar nu blijkt dat dikke kinderen zelf ook vaker pesten.''
Gezondheid is lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Verschillende factoren hebben hierop invloed, zo ook overgewicht en de relatie met een aantal leefstijlfactoren waaronder pesten. De meest recente landelijke groeistudie toont aan dat kinderen gemiddeld niet meer langer worden, maar dat er nog wel een toename in gewicht is. Niet alleen is het percentage kinderen met overgewicht gestegen, maar ook het percentage kinderen met obesitas. Bovendien blijkt dat kinderen op steeds jongere leeftijd te zwaar zijn. Kinderen met overgewicht hebben vaker te maken met pesten en er is vaker sprake van een indicatie voor psychosociale problemen, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot depressie en een laag zelfbeeld. ''Een negatieve spiraal die je wilt voorkomen'', zegt Jansen. 
Overgewicht komt vaker voor bij nieuwe Nederlanders. Vooral niet-westerse nieuwe Nederlanders hebben zowel vaker matig overgewicht (16%) als obesitas (10%). Bij kinderen en jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst is er vaker sprake van ernstig overgewicht, obesitas, in vergelijking met hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Bij Turks-Nederlandse jongens en meisjes gaat het om 32 procent die te zwaar is, bij Marokkaans-Nederlandse kinderen is dit 27 procent en bij autochtone kinderen 14 procent. Opvallend is dat de integratie van niet-westerse nieuwe Nederlanders een bepalende rol kan spelen bij vermindering van overgewicht. Zo komt overgewicht minder voor onder nieuwe Nederlanders van de tweede generatie en onder nieuwe Nederlanders die de Nederlandse taal goed beheersen en in hun vrije tijd veel met autochtonen omgaan. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat integratie gepaard gaat met het overnemen van een andere leefstijl op het gebied van voeding en lichaamsbeweging.
Ruim één op de drie kleuters pest zelf of wordt gepest op school. Van de kinderen met obesitas is 28 procent zowel slachtoffer als pester. Onder kinderen met een normaal gewicht is dat 13 procent, vertelt de onderzoeker. Het pesten begint al in de eerste klassen van de lagere school, ''veel eerder dan wij aanvankelijk dachten'', aldus Jansen. ''Vooral zware jongens zijn geneigd te pesten door hun gewicht fysiek in de strijd te gooien. Zij slaan, schoppen en duwen andere kinderen. Meisjes pesten met name in de relationele sfeer en sluiten andere kinderen buiten, negeren en roddelen. Bij deze vormen van pesten vonden wij geen relatie met het gewicht'', vertelt Jansen. Verder blijkt dat bij kinderen die alleen slachtoffer of pester zijn, de verschillen niet opvallend of bijzonder genoemd kunnen worden.
De resultaten van dit onderzoek bieden een opening om de huidige antipestprogramma’s die nu nog slechts bij oudere kinderen in de middelste en hoogste klassen van de lagere school worden toegepast, ook bij de lagere klassen toe te passen. ''Het is de vraag of deze programma’s ook effectief zijn bij jongere kinderen op de kleuterschool en of het betrokkenheid bij pesten onder te zware kinderen kan voorkomen'', stelt Jansen. ''Tot die tijd is het belangrijk dat ouders, verzorgers en leraren zich ervan bewust zijn dat overgewicht jonge kinderen vatbaar maakt voor pesterijen en het risico verhoogt dat zij ook zelf anderen pesten. Kinderen stimuleren om aan sportieve en sociale activiteiten deel te nemen is belangrijk om te voorkomen dat zij in een negatieve spiraal terecht komen.''

Betül Çatal, Amsterdam
Ook gepubliceerd in Zaman Vandaag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Criminaliteit onder vrouwen is te lang gebagatelliseerd

Spijt, Nederland & Keti-Koti

Parijs in 1 dag