'Woorden' betekenen 'dingen'

Woord. Veel meer dan een groep klanken en letters alleen. Een woord kan zoveel zeggen. Slechts één ervan. Weerspiegeling van emotie, statements, denkwijze...
In o.a. woorden drukken wij uit hoe we ons voelen, wat we denken en wat anderen mogen weten. Soms, laten wij een woord vallen en gunnen we de wederpartij een eigen interpretatie, een eigen ruimte voor betekenistoevoeging. Soms ook niet, dan draait het om hetgeen wij willen uitdrukken en doet de interpretatie van de ander er niet aan toe. Soms gebruiken we massaal bepaalde woorden in een dergelijke constructie met de bedoeling een 'vaststaande' betekenis te hechten aan de woorden in casu. Maar we vergeten...betekenissen van woorden zijn aan verandering onderhevig. Maar goed ook.
Woorden die wij gebruiken, zeggen veel over ons als persoon. Over hetgeen we willen duidelijk maken. Woorden kunnen separeren, verbinden, bekritiseren of complimenteren. Dat wij als samenleving veelvuldig bepaalde termen gebruiken, zegt meer over ons als samenleving dan de letters en klanken die het woord vormen op zichzelf.
Woorden dienen een doel. Als een woord niet meer de gewenste emotie, urgentie dan wel tegenprestatie oproept, raakt het woord gedeprimeerd. Het dient zijn doel immers niet meer, woorden verdwijnen dan vanzelf.
Een woord die door de een als belediging wordt gebruikt of misbruikt (het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt), is voor de ander een term om trots op te zijn. De algemene betekenissen van woorden staan op de achtergrond, de lading omtrent het woord geeft de eigenlijke invulling aan de betekenis, door ons eigen toedoen of door die van de (grotere) meerderheid.
Als het gedachtegoed achter het gebruik van bepaalde woorden verandert, vervagen de betekenissen. Als wij woorden zouden verbannen, verandert er niets aan de mensen die de woorden graag uitspreken. Dat een individu zichzelf kan uitdrukken in woorden, op welke manier dan ook, zou een regelrechte weerspiegeling kunnen en moeten zijn van hetgeen hij/zij ervaart, denkt, voelt, ziet en vindt. Dit kun je niet afpakken. Gaat ons macht te buiten. En wie denkt veel te kunnen bereiken met het verbannen van woorden, heeft iets niet goed begrepen. Woorden verworden geschiedenis, als wij er met z'n allen voor kiezen. Te beginnen bij jezelf: staat een woord je niet aan, ontneem het dan de lading die erop rust. Je zult zien, dat de impact van het gebruik van het woord jou minder boeien zal. Dit moet je wel willen en het dus vooral niet aanwakkeren met de gewenste tegenprestaties door de ander.
Woorden, betekenen dingen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Criminaliteit onder vrouwen is te lang gebagatelliseerd

Spijt, Nederland & Keti-Koti

Parijs in 1 dag